ERRE NEM SZÁMÍTOTT SENKI >> HA ITT VAN CSALÁDI HÁZAD, AKKOR HAMAROSAN FIZETNI FOGSZ, VAGY ÁT KELL ADNOD PÁR NÉGYZETMÉTERT AZ ÁLLAMNAK!

Hirdetés:

ERRE NEM SZÁMÍTOTT SENKI >> HA ITT VAN CSALÁDI HÁZAD, AKKOR HAMAROSAN FIZETNI FOGSZ, VAGY ÁT KELL ADNOD PÁR NÉGYZETMÉTERT AZ ÁLLAMNAK!

A vízparti balatoni telkek tulajdonosait a jövőben választási lehetőség elé állítanák: vagy fizetnek különadót, vagy pedig átadnak 20-50 métert az ingatlanból, amiből majd közcélú  sétány lesz .

Az tette indokolttá ezt a lépést, hogy jelenleg elzárt terület az emberek elől tulajdonképpen a Balaton 195 kilométeres partvonalának jelentős szakasza. Például Balatonvilágoson alig pár  tíz méternyi szabadon hozzáférhető vízpart van.

Ifjabb Horváth János, a Somogy megyéért és a balatoni kiemelt üdülőkörzetért felelős állami főépítész, állt elő ezzel a javaslattal és azt is elmondta a Népszavának, hogy  pont ebben az esetben is először az állam járhatna elöl jó példával. Mert állami tulajdonban van az érintett ingatlanok többsége és példaként ezeknél lehetne elsőként levágni  a sétánynak megfelelő részt.

Hirdetés:

A telekadó terve természetesen hátrányosan érinti a telektulajdonosokat ,akkor is, ha fizetniük kell, mert nem járulnak hozzá és akkor is, ha a telkük  20-50 méteres szakaszát fel kell ajánlaniuk, mert egy  amúgy  így a kisebb alapterületű ingatlan sokkal kevesebbet fog érni majd később is.

Már 2000-ben előírta A Balaton-törvény az önkormányzatoknak, hogy alakítsanak ki a belterületi parthossz 30 százalékán szabadon járható sétányt, de  nem biztosított ehhez semmilyen forrást. 2012-ig adott határidőt az Alkotmánybíróság is a kormánynak, hogy szabályozza a kisajátítást követő kártalanítást, de azóta sem történt az ügyben semmilyen előrelépés. Az igaz, hogy a korábban elzárt állami területeket a siófoki Ezüstparton sikerült felszabadítani, és  Balatonőszöd is kapott egy 200 méteres parti sávot   ingyenesen strand céljára,még akkor, amikor Erzsébet-szálloda lett a volt kormányüdülőből.

Írta : admin

Hasonló cikkek >>>>>