FÁVAL FŰTŐKNEK ADTAK KI FIGYELMEZTETÉST! EZT A 10 SZABÁLYT IDÉN MÁR MINDENKÉPPEN EB KELL TARTANIA HA FÁVAL FOG FŰTENI! MINDENKIRE VONATKOZIK, AKI TÜZIFÁVAL FŰT TÉLEN!

Hirdetés:

FÁVAL FŰTŐKNEK ADTAK KI FIGYELMEZTETÉST! EZT A 10 SZABÁLYT IDÉN MÁR MINDENKÉPPEN EB KELL TARTANIA HA FÁVAL FOG FŰTENI!

Érdemes a téli tüzelőt az internetes vásárlás helyett a sokkal biztonságosabb helyi erdőgazdálkodóktól megvásárolni, mert így az esetleges kifogásokat is sokkal könnyebben lehet érvényesíteni , tanácsolja Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese . Az igazgatóhelyettes azt is nyilatkozta, hogy eleve gyanús lehet az internetes vásárlásnál a túl alacsony. Megéri annak is utánanézni, hogy valós vállalkozás árulja-e a tűzifát, fontos ellenőrizni, hogy szerepel-e a cégjegyzékben, rendelkezik-e telephellyel, ahonnan személyesen is el lehet a megrendelt tüzelőt.

Az árral is csalhatnak.
Arra is felhívja a figyelmet, hogy gyakran kerül be lopott fa a tűzifa-kereskedelembe, ez a vásárlóknak is kárt okozhat, Sokkal jobban megéri térfogatra vásárolni, a súly helyett, mert a nedves fa nehezebb, ez természetesen visszaélésekre ad lehetőséget.

Nagy Dániel azt is hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell vásárláskor a nyugtát, illetve szállítójegyet, amin szerepel hogy milyen mennyiségben milyen fát hoztak a vásárlónak. 2017 július 1. óta pedig a kereskedőnek a megrendelt fa mellé adnia kell tűzifa-vásárlási tájékoztatót is, amelynek az az elsődleges célja, hogy elősegítse a körültekintő vásárlást.

Azoknak, akik tűzifát szeretnének vásárolni nagy segítséget nyújt a Nébih honlapján a Tűzifát csak okosan! című tájékoztató anyag is, közölte az igazgatóhelyettes.

Hirdetés:

A tájékoztató 10 pontja
1. A tűzifát lehetőleg a nyár elején vásárold meg!
2. Már az előző nyáron vedd meg tüzelőt, abban az esetben, ha van elég helyed és pénzed!
3. Kérd szakember segítségét, ha a kínált tűzifa számodra ismeretlen fafajú, érdemes utánanézni.
4. Ha van lehetőség, akkor inkább térfogatra, köbméterben mérve, érdemes megvenni a tüzelőt, mert így sokkal könnyebb ellenőrizni a mennyiségét, mert a fa víztartalma nem befolyásolja a megvett mennyiséget!

5. Ha mégis, súlyra, tömegre vásárolsz tűzifát, akkor arra kell figyelni, hogy csak hitelesített mérlegen mért fáért, és ha van mellékelve melléje mérlegjegy, vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla, csak akkor érdemes fizetni.

6. Csak olyan számlaképes értékesítőtől érdemes vásárolni, ahol adnak a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet , valamint tűzifa-vásárlási tájékoztatót is .
7. Tűzifa egységcsomag vásárlása esetén érdemes meggyőződni az adott tűzifa egységcsomag tényleges faanyagtartalmáról, és megéri összehasonlítani az egységárát más kereskedők által kínált hasonló termékek árával.
8. A tüzelőt a csapadéktól takarással kell megvédeni, de oldalról szellőzni kell hagyni!
9. Ha a fűtés száraz fával történik, akkor 30 %-ot is spórolhatsz, ezért érdemes ügyelni a fa minőségére, mert nagyon jó megtérülésnek számít !

10. Ha mégis felmerül a gyanú, vagy úgy tapasztalod, hogy megtévesztés áldozata lettél, nem hajlandó az eladó az egyeztetésre, akkor őrizd meg az eladótól kapott bizonylatokat, és panaszodat írd meg a Nébihnek (eutr@nebih.gov.hu), de értesíteni kell a fogyasztóvédelmi hatóságot is.

Admin

Hasonló cikkek >>>>>

AUTÓSOK FIGYELEM! EZEKET SEMMILYEN ESETBEN SEM FEDEZI A KÖTELEZŐ BIZTOSÍTÁS
NAGYON SOK NYUGDÍJAS FOG ÉLNI EZZEL A LEHETŐSÉGGEL! ÚJ LEHETŐSÉG A HAZAI NYUGDÍJASOK SZÁMÁRA!
FONTOS VÁLTOZÁS AT ÁRAMSZOLGÁLTATÓKNÁL! MILLIÓKAT ÉRINT, MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON A RÉSZLETEKRŐL!
CSALÁDOK FIGYELEM!!! 6000 FORINTOS AJÁNDÉK ERZSÉBET UTALVÁNYT KAP TÖBB SZÁZEZER CSALÁD AZ ISKOLAKEZD...
MOSTANTÓL KÖNNYEDÉN KIZSÁKMÁNYOLHATJÁK A NYUGDÍJASOKAT! ERRE SENKI NEM SZÁMÍTOTT - MINDENKÉPPEN TUDJ...
FŐGÁZ ÜGYFELEK FIGYELEK! DURVA LEÁLLÁS JÖHET! SZÁZEZREKET FOG HÁTRÁNYOSAN ÉRINTENI! ITT VANNAK A LE...
OTP ÜGYFELEK FIGYELEM! HA ÖN IS OTP ÜGYFÉL, AKKOR ERRŐL TUDJON! HA ILYEN BANKKÁRTYÁJA VAN NAGYON VIG...
SZÜLŐK NAGYSZÜLŐK FGYELEM! MÁTÓL INGYEN MEHETNEK BE A GYEREKEK AZ ÁLLATKERTBE! MUTATJUK HÁNY ÉVES K...