FONTOS HATÓSÁGI TÁJÉKOZTATÓT TETT KÖZZÉ A NAV! MAGYAR HÁZTARTÁSOK EZREIT ÉRINTI! A ZSEBÉRE MEGY A DOLOG KŐKEMÉNYEN! MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON A KÖZLEMÉNYBŐL!

Hirdetés:

Közeleg az év vége, és ezzel együtt az ünnepi vásárlások ideje is. Ilyenkor sokkal többen vásárolnak családtagjaiknak, szeretteiknek vagy saját maguknak az internetről, akár külföldről is, akár az Európai Unión kívülről is. Megrendelés, vámeljárás, korlátozások és fizetési tudnivalók – ha kínai vagy más, unión kívüli webáruházból szeretnénk rendelni, akkor a NAV honlapján a tudnivalókról tájékozódhatunk. De hogy miről is pontosan, azt Leopold Róbert pénzügyőr, a NAV vám- és jövedéki szakértője ismertette a Summa című műsorban, az M1 csatornán.

Ha nem az Európai Unió területén működő webáruházból rendelünk valamilyen legális terméket, akkor fő aranyszabályként azt kell tudni, hogy az internetes olcsóságnak bizony vannak korlátai.

Ezek a korlátok nagyban függnek a megrendelt áru értékétől, hiszen ha a rendelés értéke meghaladja a 22 eurót (a cikk írásának időpontjában ez mintegy 6840 forint), akkor a jelenlegi jogszabályok értelmében bizony 27 százalékos áfát kell fizetni az áru értéke után.

Amennyiben a 150 eurót (azaz mintegy 46 600 forintot) meghaladja a rendelés értéke, az áfa mellett még vám, és a vámkezelés költsége is a vásárlót terheli. Ez pedig igencsak megdrágíthatja az amúgy olcsó árut.

És miért is fontos mindezeket ismertetni? Leopold Róbert szerint korábban sokszor belefutottak kollégái abba, hogy a vásárlók nem ismerték ezeket a szabályokat, ezért fontosnak tartja felhívni a figyelmet az ünnepi vásárlások közeledtével arra, hogy mielőtt nekilátna mindenki a netes vásárlásoknak, tájékozódjon a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Hirdetés:

Épp azért, hogy a magyar vásárlók minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak, egy konkrét példán keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szemlélteti digitális információs füzetében azt, hogyan is működik a valóságban ez. Egy manapság divatos EU-n kívüli webáruházban, ha megveszünk egy 152 eurós MP4-lejátszót, akkor 12,2 százalékos vámot kell fizetni, és erre jön a 14 275 forintos áfa.

Jelenleg tablet, okostelefon, okosóra és navigációs eszközök behozatala után nem kell vámot fizetni, ezzel szemben ingre 12 százalékos, sportcipőre pedig 8 százalékos a vám tarifája. A vámot a csomag átvétele előtt kell megfizetni, tehát a postán csak akkor adják oda a címzettnek a csomagot, ha ő kifizeti a vámot és a vámkezelés költségét – ismertette a NAV szakértője.

Minden ötödik magyar rendelt már külföldről

Egyre többen, egyre többet vásárolunk az interneten: amíg 2015-ben 1,4 millió magyar rendelt külföldi webshopból, addig 2016-ban már 2,2 milló egy kutatás szerint, főleg az Aliexpressről és az Ebay-ről.

És hogy miért? Mert az árak mellett sokak számára az is vonzó, hogy esetleg olyan áruhoz juthatnak, amit máshol nem kaphatnak meg – legalábbis erre jutott az eNet egyik felmérése, hiszen a megkérdezettek 64 százaléka ezt emelte ki fő szempontként.

De mivel általában az EU-n kívüli a kereskedő, ezért érdemes számolni ilyenkor pluszköltségekkel is már a vásárlás előtt, hogy utólag emiatt ne érjen senkit sem meglepetés.

Forrás: hirado.hu

WRITER

Hasonló cikkek >>>>>

FIGYELEM! TÖBB SZÁZEZER MAGYAR KAP NAGYON FONTOS LEVELET A NAPOKBAN! DÖNTENIE KELL MINDENKÉPPEN ÉS S...
DRÁMAI VÁLTOZÁS >> EGY EDDIG INGYENES SZOLGÁLTATÁS VÁLHAT FIZETŐSSÉ!
ELKÉPESZTŐ IDŐJÁRÁST JÖN >> ERRE MÉG A METEOROLÓGUSOK SEM SZÁMÍTOTTAK! ÓRIÁSI KÁROKAT ...
TESCO VÁSÁRLÓK FIGYELEM! – NEHÉZ IDŐK JÖNNEK A TESCO VÁSÁRLÓKRA! MINDENKÉPPEN TÁJÉKOZÓDJON MIELŐTT V...
HA EZENTÚL ÍGY FIZETED BE A VILLANYSZÁMLÁT, GÁZSZÁMLÁT, VÍZDÍJAT, AKKOR PÉNZT KAPSZ VISSZA! ÚJ LEHE...
FONTOS FIGYELMEZTETÉS ÉRKEZETT MINDEN SZÜLŐNEK, AKINEK BÖLCSŐDÉS, ÓVODÁS, ISKOLÁS, KOLLÉGISTA GYERME...
ÉVENTE 150 EZER FORINTOT AD BÁRKINEK AZ ÁLLAM EGY FELTÉTELLEL! ÖNNEK IS JÁR AZ ÉVI 150 EZER FORINTOS...
NA MOST KAPASZKODJATOK MEG! ILYEN IDŐRE SZÁMÍTHATUNK KARÁCSONYKOR ÉS A 2 ÜNNEP KÖZÖTT! KIADTÁK AZ EL...