FONTOS! SZÍV-ÉS ÉRRENDSZERI BETEGEKET FIGYELMEZTETNEK! NAGYON VESZÉLYES JÁRVÁNY ÜTÖTTE FEL A FEJÉT, ÖNÖK A LEGVESZÉLYEZTETETTEBBEK! MÉG MA JELENTKEZZEN BE A HÁZIORVOSÁHOZ -INGYENES SEGÍTSÉGGEL VÁRJA!!!!

Hirdetés:

Végzetes is lehet a közönséges influenza: ők vannak veszélyben

Kiemelten fontos a szívbetegek számára az influenza elleni védekezés, mert rájuk sokkal veszélyesebb a vírus, mint az egészségesekre. Jóval nagyobb veszélyt jelent számukra a sokszor végzetes kimenetelű szövődményeknek a kockázata, de a vírus által okozott magas láz nagymértékben megterheli a keringési rendszert is, ugyanis ilyen esetekben . A halálozások oka ilyenkor a magas testhőmérséklet, a folyadékveszteség és a kóros anyagcsere-folyamatok. Az influenza elleni védőoltások fontosságára hívja fel mindenkinek a figyelmét a Magyar Kardiológusok Társasága most.-írja a penzcentrum.hu

Prof. Dr. Tóth Kálmán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szerint : „Kell védőoltást kérniük a szív- és érrendszeri betegeknek, ezzel ugyanis nagyon komoly kockázatot tudnak kivédeni. A statisztikák szerint lényegesen nagyobb ugyanis az esélye, hogy elkapják az influenzát, és annak is, hogy ennek súlyos szövődményei alakuljanak ki, mint például a tüdőgyulladás, ami szívbetegek számára (főleg idős korban) akár végzetes is lehet. Az Európai Kardiológusok Társasága (ESC) által 2016-ban kiadott “Kardiovaszkuláris Prevenció” elnevezésű irányelv kiemeli az influenza és a szívinfarktus közötti szoros kapcsolatot. Hangsúlyozza továbbá, hogy egyes tanulmányok alapján akár többszörösére is emelkedhet az influenza akut szakaszában (első 3 nap) a szív- és érrendszeri események (szívinfarktus, stroke) kockázata az arra fogékony populációban, mely azonban időben alkalmazott védőoltással megelőzhető.”

Véleménye szerint a megelőzés nem csak a szövődmények elkerülése miatt nagyon fontos.
Elmondása szerint :

„ Az influenza rendkívül agresszív, nagyon könnyen és gyorsan terjed és igen magas, akár 40°C-ot is elérő lázzal jár, ami megnövekedett szívfrekvenciát jelent – ez pedig önmagában nagyon nagy terhelés az amúgy is csökkent működőképességű szívnek. Így könnyen kialakulhat szívelégtelenség, szívroham, vagy ritmuszavar. Mindemellett nagyon fontos a vízháztartás, hiszen a láz izzadással jár, a folyadékot pótolni kell, de ezt szívbetegek esetében csak nagyon óvatosan szabad, éppen csak annyit, amennyi a veszteség. A védőoltás tehát keringési betegségben, krónikus légzőszervi betegségben, kezeletlen magas vérnyomásban, veleszületett, vagy szerzett immunhiányos állapotban, kóros elhízásban szenvedők számára, cukorbetegség fennállása esetén, illetve újabban már 60 év felett rendkívüli módon ajánlott, ezért ezen populáció számára az oltóanyag ingyen el is érhető
– hívja fel a figyelmet az elnök.

Hirdetés:

Nagyon sok természetesnek beállított és hatékonynak mondott influenzamegelőző “recept” található az interneten, de el kell fogadnunk azt a tényt, hogy az influenzának az egyedüli, bizonyított, igazán hatásos megelőzési formája a védőoltás. Minden évben újra be kell adatni az oltást mert nagyon változékony az influenza rendkívül, úgynevezett “köpönyegforgató” vírus. A vírus változtat a külalakján minden évben, az előző évben kapott oltás már nem nyújt teljes védelmet az új vírussal szemben.. Az idei szezonban a járvány decemberben kezdődik, és várhatóan 2018. februárjában tetőzik, az előrejelzésekből kiderül, hogy a tél végén nagyobb járványra kell számítani, ezért fontos beadatni a vakcinát.

Mit tehetünk még?
Az influenzavírusok elsősorban cseppfertőzéssel, nyálcseppekkel terjednek, ezek tüsszögéssel, köhögéssel jutnak a levegőbe. Ha szájmaszkot visel a beteg, akkor meg lehet akadályozni a vírus terjedését, de nálunk ez még nem egy elterjedt módszer. Kis légörvények jönnek létre a tüsszentés során, ezek a fertőző anyagot olyan kétméteres távolságra képesek eljuttatni. Egy idő után leülepednek a tárgyak felületére a levegőben szálló cseppek, és amint ezeket megérintjük, azután a kezünket a szánkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz érintjük és így kerül a szervezetünkbe a vírus.

Érdemes kerülni az orrunk, szánk felesleges megérintését, érdemes tudatosan figyelni a sokszor önkéntelen mozdulatainkra. Roppant fontos a gyakori kézmosás és a felületek takarítása. 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket az influenzavírusok papíron és ruhán, a kilincseken, az asztallapon 24-48 órán át,míg a nedves felületeken 72 órán át is életképesek maradhatnak.-írja a penzcentrum.hu.

Gyakori tünete az influenzának és a náthának a fejfájás, ami általában a magas láz, orrdugulás, nehézlégzés miatt alakul ki. A fejfájást a levegőtlen szoba is okozhatja, mert a lakásba bezárkózott beteg oxigénhiányos és ezért széndioxiddús környezetben van. Ezért kell gyakran szellőztetni a beteg szobájában óránként legalább 5-10 percig.
Arra is figyelni kell, hogy ne fűtse túl a betegszobát, nappal elég a 24 Celsius fokos hőmérséklet. Nem kell attól félni, hogy megfázik a beteg, éjszaka a nappalinál 2 fokkal alacsonyabb hőmérséklet ad jobb közérzetet.
Szükséges az ágynemű gyakori átszellőztetése,és cseréjére, ha a beteg erősen izzad. Az ágy mellé készített zárt szeméttartóba kell helyezni a használt zsebkendőket, így is meg lehet akadályozni a vírusok terjedését. Az influenza nagyon kellemetlen tünete az orr kisebesedése, kiszáradása, ezért fontos figyelni a lakás páratartalmát. 50-60 százalék körüli relatív páratartalom a megfelelő az influenzás beteg számára, és az allergiások esetében is. Hosszabb távon penészesedéshez vezethet a betegszoba párásítása (vizes lepedők kiteregetése, párologtatók, vizes tálak kihelyezése), ezért fontos csak rövid ideig, és gyakori szellőztetéssel együtt alkalmazni, amikor az influenza következtében kiszáradt, sérült nyálkahártya miatt ez elengedhetetlen.

Admin

Hirdetés:

Hasonló cikkek >>>>>

ITT VANNAK A KONKRÉT SZÁMOK >> Így változik a családi adókedvezmény, családi pótlék, G...
VÍZÓRÁSOK FIGYELEM! HA EZT ELMULASZTJÁTOK KÖTBÉR LESZ A VÉGE ÉS A VIZET IS ELZÁRJÁK! A TÖRVÉNY MINDE...
NAGYON ROSSZ HÍR JÖTT A HÁZTARTÁSI GÉPCSERE PROGRAMRÓL >> SZÁZEZREK VÁRNAK TELJESEN HIÁBA A T...
SZÜLŐK, CSALÁDOK FIGYELJETEK! NAPI KÖZEL 9 FORINT JÁR EBBEN AZ ESETBEN A GYERMEK UTÁN! 1 GYERMEK UTÁ...
7 MEGYÉRE ADTAK KI FIGYLEMEZTETÉST HOLNAPRA! ELÁLL AZ ESŐ, MÁS JÖN HELYETTE! ITTA FIGYELMEZTETÉS AZ...
TÉVÉNÉZŐK FIGYELEM! 4 SZENZÁCIÓS CSATORNA LESZ KÓDOLATLAN 2 HÉTIG! 4 OLYAN CSATORNÁT NÉZHETSZ INGYEN...
FIGYELEM! HA VOLT AZ EMÚLT 5 ÉVBEN KÓRHÁZBAN, SZAKRENDELÉSEN, KEZELÉSEN AKKOR EZ A HÍR FONTOS ÖNNEK!...
SZÍV -ÉS ÉRRENDSZERI BETEGEK FIGYELEM! ÚJ PROGRAM INDUL DECEMBERBEN CUKORBETEGEKNEK ÉS SZÍV-ÉS ÉRREN...