HA ILYEN PÉNZT TALÁLSZ A PÉNZTÁRCÁDBAN, AKKOR NAGY ÖSSZEG ÜTHETI A MARKODAT! EZÉRT A PÉNZÉRT 160 EZER FORINTOT IS KAPHATSZ!

Hirdetés:

Sokan nem is tudják, pedig egy-egy különlegesebb forintbankjegy igazán sokat érhet a gyűjtők számára. Közel 500 ezret kaphatunk például egy hiányos hátoldalú kétezresét, de valaki nemrég 160 ezret fizetett egy forintbankjegy gyűjteményért. A régi pénzekről pedig még nem is beszéltünk. Mutatjuk, milyen bankjegyek után érdemes ma átnézni a pénztárcákat, fiókokat, könyvek belsejét.-írja a penzcentrum.hu

 

A legtöbben valószínűleg tegnap már túlestek a karácsony legnehezebb napján: fel van díszítve a fa, és talán még van elég maradék, hogy ebédet se kelljen főzni. A karácsonyi filmek reklámszünetében pedig éppen van idő körbenézni a lakásban és régi bankjegyek után kutatni.

500 ezer egy 2 ezresért?

Ahogyan korábban a Pénzcentrum is megírta, az egyik aukciós ház nemrég lezárult árverésén 500 ezer forintért kínált egy hibás kétezres bankjegyet. Amelynek a különlegessége abban rejlik, hogy hiányzik a hátoldaláról a teljes lenyomat, vagyis nincsenek rajta betűk, számok és Madarász Viktor: Bethlen Gábor tudósai című képe is hiányzik róla.

Ráadásul az is sokat dob az értékén, hogy a feltételezések szerint jelenleg egyetlen egy darab van belőle. Bár az árverés lezárult, de a honlapon azt írják, még nem kelt el ez a különleges kétezres.

Miért ér ilyen sokat?

A numizmatikában – szinte minden gyűjtési területhez hasonlóan – alapvetően két tulajdonság határozza meg az adott darab árát, ezek a

  • mennyiség és
  • a minőség.

Egy bankjegy vagy érme esetében a mennyiség az elkészült rendes és a különböző technológiai hibás darabokból áll össze. Utóbbiakból általában kevesebb készül, így ezek értékesebbek lehetnek.

Hirdetés:
Amennyiben nagyobb mennyiségű azonos hibával rendelkező pénz készül, úgy az a típushiba kategóriájába esik, az értékét ez is emelheti, viszont ha a szakirodalom jegyzi, úgy feltételezhetjük, hogy nagyobb mennyiségben maradt fent, azaz gyakoribb, és így nem feltétlenül képvisel nagyon magas értéket

– tudta meg a Pénzcentrum a Török Imrétől, a Darabanth Aukciósház munkatársától.

A 26. Nagyárverésben szereplő 2 ezer forintos bankjegy esetében a szakirodalom ezt a technológiai hibát nem jegyzi, valamint sem az aukció indulása előtt, sem az azóta nem került elő további példány.

Ezért továbbra is egyedi darabnak tekinthető.

A kikiáltási árat egyébként, mint minden árverésre átvett tételnél, a beadóval közösen határozza meg az aukciós ház. Ideális esetben a felvett tétel már szerepelt valamilyen hazai vagy nemzetközi aukción. A korábbi leütési árakat figyelembe véve pedig viszonylag könnyebb belőni az árat.

Mással is lehet kaszálni

Nézzünk néhány konkért példát:

  • A fent említett árverésen például 160 ezer forintért kelt el egy 120 darabból álló rendezett bankjegy gyűjtemény, (ami egyébként 67 800 forintotnak felel meg). A gyűjteményben vannak papír kétszázasok (42 db), ötszázasok (30 db) és ezresek (48 db) is az egyes kiadások különböző típusaiból, néhány bankjegy másodpéldányával és sorszámkövető kiadásokkal.
  • De valaki 11 ezer forintot fizetett egy olyan ezer forintos bankjegyért, amin a “MINTA” szó szerepel és rendkívül alacsony a sorszáma is.
  • Elkelt egy MINTA perforációval ellátott 2 pengős is, ami nem volt forgalomban: ezért valaki 100 ezer forintot fizetett.
  • Volt olyan is, akinek 15 ezer forintot ért egy régi 10 forintos papírpénz.
Forrás: MNB
  • Bár még nem kelt el, de 110 ezret is érhet egy 1946-os (másik típusú) 10 forintos papírpénz.
  • De akár egy sima alacsony sorszámú papír kétszázassal is kereshetünk már 4 ezer forintot.

Forrás : penzcentrum.hu

Hasonló cikkek >>>>>

Átverhet a munkaadó, ha ezzel nem vagy tisztában: nem legális dologba keverhetnek bele!
VÁLTOZÁS A TB FIZETÉSNÉL! HA EZT NEM TESZI MEG ÖN IS SOKKAL TÖBBET FOG FZETNI, MINT MOST! ÉRDEMES MI...
Pályázatfigyelő 14 órája · HA AZT HITTED MA HŐSÉG VOLT, AKKOR NÉZD MEG MI VÁR HOLNAP! KIADTÁK A VÖR...
CSALÁDOK FIGYELEM! FONTOS TUDNIVALÓK A DUPLA CSALÁDI PÓTLÉKRÓL! MINDEN CSALÁDNAK KIEMELTEN FONTOS IN...
HA KERTES HÁZA VAN ERRE NAGYON FIGYELJEN ODA – TÖBB SZÁZEZER EMBERT ÉRINT! HA NEM TESZI MEG, AKKOR 2...
VÍZÓRÁSOKAT, GÁZÓRÁSOKAT, VILLANYÓRÁSOKAT FIGYELMEZTET A MAGYAR ENERGETIKAI HIVATAL! EZT MINDEKÉPPEN...
MÉG KIHANGOSÍTÓVAL IS TILOS LEHET HAMAROSAN A TELEFONÁLÁS VEZETÉS KÖZBEN! NAGYON SZIGORÚ SZABÁLYOKAT...
SZÜLŐK FIGYELEM! EZT FELTÉTLENÜL TUDNIA KELL MIELŐTT ELMEGY A TANÉV ELSŐ SZÜLŐI ÉRTEKEZLETÉRE! NE VE...