IGÉNYELHETŐ ERZSÉBET UTALVÁNY, PÉNZ LAKÁSÁTALAKÍTÁSRA, 10 EZER FORINT AJÁNDÉKPÉNZ IDŐSEK NAPJÁRA – TÁMOGATÁSOK, PÉNZEK 60 FELETTIEKNEK, AMIKRŐL A LEGTÖBBEN MÉG NEM IS HALLOTTAK!

Hirdetés:

Óriási a különbség az ország különböző megyéiben nem csak az átlagnyugdíjak  szempontjából, hanem a nyugdíjasoknak szóló települési támogatások között is. A támogatások mértéke magasnak mondható a gazdagabb országrészekben, de  a szegényebb településeken  sajnos az idősek szerényebb hozzájárulásokat kapnak.

A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy mekkora összegű támogatást kaphatnak a rászorulók  az ország szegényebb és gazdagabb megyéiben?

A legtöbb nyugdíjas nem tud arról, hogy számos anyagi segítséget kaphat. A támogatás összege önkormányzat függő, mert a támogatásokról saját hatáskörben döntenek  az intézmények. A  települési támogatások  legnagyobb része nem életkorhoz, hanem  szociális rászorultsághoz kötött, de éppen ezért sok nyugdíjast érint.

Budapesten a kerületi önkormányzatok döntik el a támogatásokkal kapcsolatos kérdéseket, itt bizony  nagyon magasak lehetnek egyes támogatások a gazdagabb kerületekben. Budapesten több kerületben  100 ezer forintot  kapnak  ajándékba a 100. születésnapjukat betöltő nyugdíjasok.

Győr-Moson-Sopron

 • 182 561 forint  a havi nettó átlagkereset:
 • 119 503 forint átlagnyugdíj

Lakhatásra, gyógyszerekre,  adósságkezelési támogatás, a Győrben az  önkormányzat  nagyon sok formában támogatja az idősebbeket, természetesen a  szociális rászorultságuk alapján. Nemcsak támogatásokkal  segíti az időseket,  hanem az önkormányzat rengeteg rendezvényt és programot szervez a nyugdíjasoknak. Külön érdekességnek számít, hogy a 65 év felettiek lakásuk átalakítására is pályázhatnak. A cél az otthonok átalakítása annak érdekében, hogy az nyugdíjasok minél tovább önálló életvitelt folyathassanak.

Bács-Kiskun megye

 • 146 091 forint a havi nettó átlagkereset:
 • 108 325 forint  átlagnyugdíj:

A kecskeméti önkormányzat havonta 3 000 forintos támogatást ad a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentésére, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot, az  egyedül élők esetében  a 71 250 forintot, van még egy  kitétel, hogy ne legyen vagyona a háztartásban élőknek.

„A támogatás összege többek között albérleti díjhoz, a tüzelőanyag költségeihez, a villanyáram, a víz és gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás díjához, a közös költséghez kérhető”

 

Borsod-Abaúj-Zemplén

 • 133 906  forint a havi nettó átlagkereset
 • 117 763 forint  az átlagnyugdíj:

Miskolcon a nyugdíjasokra  kiemelt figyelmet fordítanak,  2014-ben elindították a Salkaházi Sára Miskolc Programot,  a pénzbeli és természetbeni támogatás mellett beépítenek más elemeket is, kulturális közösségépítő programokat, főzőversenyt és kirándulást szerveznek.

10 ezer forintos támogatást kapnak azok az idős személyek, akik:

 • nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek
 • betöltötték 60. életévüket,
 • bejelentett lakóhellyel rendelkeznek Miskolc közigazgatási területén,
 •  és a jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

Évente egyszer októberben adják a  10 ezer forintos támogatást,   de még nagyon sok nyugdíjas kapott nyakba akasztható személyi riasztó az önkormányzattól  és  betörő riasztó ajtóéket.

Nógrád

Hirdetés:

 • 131 505 forint  a havi nettó átlagkereset
 • 114 703 forint  az átlagnyugdíj:

Érdekességképpen: a karancslapujtői önkormányzatnak van egy   különleges egyszeri támogatása, hogy minden idősek napja alkalmából  a 70 éven felüliek idősek napja  5 ezer forintot kapnak utalvány, esetleg ajándékcsomag formájában. Ezen a napon  a nyugdíjasokat meghívják egy  ebédre és különböző előadásokat is tartanak számukra. Az idei évben  gyógyszertámogatás nincsen, de  lehet igényelni lakhatási és rendkívüli települési támogatást is.

Békés megye

 • 128 422 forint  a havi nettó átlagkereset:
 • 108 730 forint  az átlagnyugdíj

Békéscsaba önkormányzata2006-ban elnyerték az “Idősbarát önkormányzat” díjat , szintén nagy hangsúlyt fektetnek az idősek támogatására. A különféle települési támogatások mellett a városban két telephellyel működik családsegítő szolgálat, ahol széles körben tudnak segítséget nyújtani az idősebbeknek. De a város számos pontján működik idősek klubja és egyéb társadalmi és civil szervezet, amely kifejezetten az idősek részére biztosít, rendezvényeket, szolgáltatásokat.

„Ha valaki élethelyzete alapján a támogatások nagy részére jogosult, és azt igénybe veszi éves szinten akár a százezer forintot jóval meghaladó támogatásban is részesülhet, még egy más esetben esetleg konkrét anyagi segítségre nincs is szükség mégis az önkormányzat által működtetett intézmény fogja segíteni a rászorulót.”

– mondta el a Pénzcentrumnak Békéscsaba Önkormányzatának képviselője.

Nagy különbségek vannak

Általában a támogatási fajták önkormányzatonként  különbözhetnek, de a legtöbb helyen adnak:

 • lakhatási támogatást,
 • gyógyszertámogatást,
 • vagy éppen adósságrendező támogatást.

Ezeket általában  nem a kor, hanem anyagi rászorultság alapján igényelhetjük. A gazdagabb megyékben, itt a havi nettó átlagkeresetek is magasabbak, általában szélesebb  a nyugdíjasoknak szóló támogatások skálája és sok esetben a támogatások  összege is magasabb.

Például a gazdagabbnak számító Győr, ahol 8 000 forint az egy hónapra jutó gyógyszertámogatás összege ,  Kecskeméten ugyanennek a támogatásnak az összege 3 000 forint. Az önkormányzatok  által nyújtott lakhatási támogatás  összege Óbudán  3 500 – 7 200 forint között mozog, egy kisebb Nógrádi településen , Karancslapujtőn  (itt természetesen alacsonyabbak  az átlagkeresetek és az átlagnyugdíjak is) a lakhatási támogatás 3 000 ezer forint havonta.  De sokat elmind az is,hogy  a főváros egyes kerületeiben100 ezer forintot kapnak  a 100. életévüket betöltő nyugdíjasok,  Karancslapujtőn pedig  a 70 év felettiek egy ebédet és egy 5 ezer forintos utalványt, vagy ajándékcsomagot kapnak ajándékba.

Hol jár a legmagasabb nyugdíj?

Ha összehasonlítjuk az átlagnyugdíjakat, akkor  megyék közt óriási a különbség.

A KSH kiadványa jól személteti az óriási különbségeket, a térkép szerint a budapesti nyugdíjasok közel 35 ezer forinttal kapnak többet a budapesti, mint például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek.

A fenti adatok is azt bizonyítják,  hogy a Budapesten élők számíthatnak a legmagasabb nyugdíjra, itt átlagosan 143 805 forintot kapnak havonta. A legkisebb ellátásokat pedig a Szabolcsban élő nyugdíjasok kapják, átlagosan 107 912 forintot kapnak havonta..

Ennél csak egy kicsivel magasabb (108 325 forint)  Bács-Kiskun megyében és a Békés megyében (108 730 forint) az átlagnyugdíj. Nincsenek rossz helyzetben a Fejér megyében élő öregek, itt ugyanis az öregségi nyugdíj átlagos összege 125 022 forint, tehát ők közelítik meg a legjobban  a fővárosi csúcsnyugdíjat.

Írta :admin

Hasonló cikkek >>>>>

SZUPER ÚJÍTÁS JÖN A MÁV-NÁL, A VONATOZÁSBAN, DE NEM MINDENKI ÖRÜLHET NEKI!
HA 20 ÉV ALATTI GYERMEKE VAN, AKKOR EZEKRE A TÜNETEKRE NAGYON FIGYELJEN!
2017. SZEPTEMBER 1-TŐL JELENTŐS VÁLTOZÁS JÖN A PORSZÍVÓKNÁL >> HA ÚJ PORSZÍVÓT AKAR VEGYE MEG ...
HA SZERETNE HAVI 400 EZER FORINTOT KERESNI 1 ÉVEN ÁT, AKKOR MOST ITT A LEHETŐSÉG >> JELENTKEZZ...
8 INGYENPÉNZ, AMIT SZINTE BÁRKI MEGKAPHAT AZ ÁLLAMTÓL, CSAK SAJNOS NEM NAGYON ISMERJÜK ŐKET, PEDIG A...
CSALÁDI PÓTLÉKRA JOGOSULTAK FIGYELEM! BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGETEK VAN 15 NAPON BELÜL! FONTOS! EZT...
MOST ÉRKEZETT! GYERMEKEK SZÁZEZREI KAPNAK AJÁNDÉKBA A MAGYAR ÁLLAMTÓL 40 EZER FORINT FELETTI ÖSSZEG...
30 EZER FORINTOS AJÁNDÉKPÉNZ, AMIRE NEM SZÁMÍTOTTÁL! HA VAN ILYEN GYERMEK A CSALÁDBAN, AKKOR TE IS ...