IGÉNYELHETŐ ERZSÉBET UTALVÁNY, PÉNZ LAKÁSÁTALAKÍTÁSRA, 10 EZER FORINT AJÁNDÉKPÉNZ IDŐSEK NAPJÁRA – TÁMOGATÁSOK, PÉNZEK 60 FELETTIEKNEK, AMIKRŐL A LEGTÖBBEN MÉG NEM IS HALLOTTAK!

Hirdetés:

Óriási a különbség az ország különböző megyéiben nem csak az átlagnyugdíjak  szempontjából, hanem a nyugdíjasoknak szóló települési támogatások között is. A támogatások mértéke magasnak mondható a gazdagabb országrészekben, de  a szegényebb településeken  sajnos az idősek szerényebb hozzájárulásokat kapnak.

A Pénzcentrum.hu utánajárt, hogy mekkora összegű támogatást kaphatnak a rászorulók  az ország szegényebb és gazdagabb megyéiben?

A legtöbb nyugdíjas nem tud arról, hogy számos anyagi segítséget kaphat. A támogatás összege önkormányzat függő, mert a támogatásokról saját hatáskörben döntenek  az intézmények. A  települési támogatások  legnagyobb része nem életkorhoz, hanem  szociális rászorultsághoz kötött, de éppen ezért sok nyugdíjast érint.

Budapesten a kerületi önkormányzatok döntik el a támogatásokkal kapcsolatos kérdéseket, itt bizony  nagyon magasak lehetnek egyes támogatások a gazdagabb kerületekben. Budapesten több kerületben  100 ezer forintot  kapnak  ajándékba a 100. születésnapjukat betöltő nyugdíjasok.

Győr-Moson-Sopron

 • 182 561 forint  a havi nettó átlagkereset:
 • 119 503 forint átlagnyugdíj

Lakhatásra, gyógyszerekre,  adósságkezelési támogatás, a Győrben az  önkormányzat  nagyon sok formában támogatja az idősebbeket, természetesen a  szociális rászorultságuk alapján. Nemcsak támogatásokkal  segíti az időseket,  hanem az önkormányzat rengeteg rendezvényt és programot szervez a nyugdíjasoknak. Külön érdekességnek számít, hogy a 65 év felettiek lakásuk átalakítására is pályázhatnak. A cél az otthonok átalakítása annak érdekében, hogy az nyugdíjasok minél tovább önálló életvitelt folyathassanak.

Bács-Kiskun megye

 • 146 091 forint a havi nettó átlagkereset:
 • 108 325 forint  átlagnyugdíj:

A kecskeméti önkormányzat havonta 3 000 forintos támogatást ad a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentésére, ha a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot, az  egyedül élők esetében  a 71 250 forintot, van még egy  kitétel, hogy ne legyen vagyona a háztartásban élőknek.

„A támogatás összege többek között albérleti díjhoz, a tüzelőanyag költségeihez, a villanyáram, a víz és gázfogyasztás, a távhőszolgáltatás díjához, a közös költséghez kérhető”

 

Borsod-Abaúj-Zemplén

 • 133 906  forint a havi nettó átlagkereset
 • 117 763 forint  az átlagnyugdíj:

Miskolcon a nyugdíjasokra  kiemelt figyelmet fordítanak,  2014-ben elindították a Salkaházi Sára Miskolc Programot,  a pénzbeli és természetbeni támogatás mellett beépítenek más elemeket is, kulturális közösségépítő programokat, főzőversenyt és kirándulást szerveznek.

10 ezer forintos támogatást kapnak azok az idős személyek, akik:

 • nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek
 • betöltötték 60. életévüket,
 • bejelentett lakóhellyel rendelkeznek Miskolc közigazgatási területén,
 •  és a jövedelmük nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének tízszeresét.

Évente egyszer októberben adják a  10 ezer forintos támogatást,   de még nagyon sok nyugdíjas kapott nyakba akasztható személyi riasztó az önkormányzattól  és  betörő riasztó ajtóéket.

Nógrád

Hirdetés:

 • 131 505 forint  a havi nettó átlagkereset
 • 114 703 forint  az átlagnyugdíj:

Érdekességképpen: a karancslapujtői önkormányzatnak van egy   különleges egyszeri támogatása, hogy minden idősek napja alkalmából  a 70 éven felüliek idősek napja  5 ezer forintot kapnak utalvány, esetleg ajándékcsomag formájában. Ezen a napon  a nyugdíjasokat meghívják egy  ebédre és különböző előadásokat is tartanak számukra. Az idei évben  gyógyszertámogatás nincsen, de  lehet igényelni lakhatási és rendkívüli települési támogatást is.

Békés megye

 • 128 422 forint  a havi nettó átlagkereset:
 • 108 730 forint  az átlagnyugdíj

Békéscsaba önkormányzata2006-ban elnyerték az “Idősbarát önkormányzat” díjat , szintén nagy hangsúlyt fektetnek az idősek támogatására. A különféle települési támogatások mellett a városban két telephellyel működik családsegítő szolgálat, ahol széles körben tudnak segítséget nyújtani az idősebbeknek. De a város számos pontján működik idősek klubja és egyéb társadalmi és civil szervezet, amely kifejezetten az idősek részére biztosít, rendezvényeket, szolgáltatásokat.

„Ha valaki élethelyzete alapján a támogatások nagy részére jogosult, és azt igénybe veszi éves szinten akár a százezer forintot jóval meghaladó támogatásban is részesülhet, még egy más esetben esetleg konkrét anyagi segítségre nincs is szükség mégis az önkormányzat által működtetett intézmény fogja segíteni a rászorulót.”

– mondta el a Pénzcentrumnak Békéscsaba Önkormányzatának képviselője.

Nagy különbségek vannak

Általában a támogatási fajták önkormányzatonként  különbözhetnek, de a legtöbb helyen adnak:

 • lakhatási támogatást,
 • gyógyszertámogatást,
 • vagy éppen adósságrendező támogatást.

Ezeket általában  nem a kor, hanem anyagi rászorultság alapján igényelhetjük. A gazdagabb megyékben, itt a havi nettó átlagkeresetek is magasabbak, általában szélesebb  a nyugdíjasoknak szóló támogatások skálája és sok esetben a támogatások  összege is magasabb.

Például a gazdagabbnak számító Győr, ahol 8 000 forint az egy hónapra jutó gyógyszertámogatás összege ,  Kecskeméten ugyanennek a támogatásnak az összege 3 000 forint. Az önkormányzatok  által nyújtott lakhatási támogatás  összege Óbudán  3 500 – 7 200 forint között mozog, egy kisebb Nógrádi településen , Karancslapujtőn  (itt természetesen alacsonyabbak  az átlagkeresetek és az átlagnyugdíjak is) a lakhatási támogatás 3 000 ezer forint havonta.  De sokat elmind az is,hogy  a főváros egyes kerületeiben100 ezer forintot kapnak  a 100. életévüket betöltő nyugdíjasok,  Karancslapujtőn pedig  a 70 év felettiek egy ebédet és egy 5 ezer forintos utalványt, vagy ajándékcsomagot kapnak ajándékba.

Hol jár a legmagasabb nyugdíj?

Ha összehasonlítjuk az átlagnyugdíjakat, akkor  megyék közt óriási a különbség.

A KSH kiadványa jól személteti az óriási különbségeket, a térkép szerint a budapesti nyugdíjasok közel 35 ezer forinttal kapnak többet a budapesti, mint például a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek.

A fenti adatok is azt bizonyítják,  hogy a Budapesten élők számíthatnak a legmagasabb nyugdíjra, itt átlagosan 143 805 forintot kapnak havonta. A legkisebb ellátásokat pedig a Szabolcsban élő nyugdíjasok kapják, átlagosan 107 912 forintot kapnak havonta..

Ennél csak egy kicsivel magasabb (108 325 forint)  Bács-Kiskun megyében és a Békés megyében (108 730 forint) az átlagnyugdíj. Nincsenek rossz helyzetben a Fejér megyében élő öregek, itt ugyanis az öregségi nyugdíj átlagos összege 125 022 forint, tehát ők közelítik meg a legjobban  a fővárosi csúcsnyugdíjat.

Írta :admin

Hasonló cikkek >>>>>

LAKÁSFELÚJÍTÁS, CSALÁDI HÁZ FELÚJÍTÁS INGYEN PÉNZBŐL >> MÉG PÁLYÁZNI SEM KELL, CSAK IG...
WINDOWS FELHASZNÁLÓK FIGYELEM! KOMOLY VÁLTOZÁSOK JÖNNEK – VÁLTOZIK A START MENÜ IS! FONTOS TUDNIVALÓ...
Változás a beutalóknál! Változnak a beutalók, a beutalás módja az összes szakrendelésre! Itt tájékoz...
Figyelem! Minden magyar állampolgárnak kötelező lecserélni a személyi igazolványát az új e személyir...
VÁLTOZIK A TÁPPÉNZ, A GYED ÉS A NYUGDÍJAKNÁL IS FONTOS PÉNZBELI VÁLTOZÁS JÖN! MINDENKI PÉNZTÁRCÁJÁT ...
FIGYELEMFELHÍVÁS! HA ÖN IS LED IZZÓT HASZNÁL OTTHON KÉREM TÁJÉKOZÓDJON! ÚJ BETEGSÉGET OKOZNAK!!! HA ...
ITT AZ IDŐJÁRÁS ELŐREJELZÉS >> MOST ELKEZDHETÜNK KOMOLYAN MEGIJEDNI! KIADTÁK A LEGFRISEBB ELŐR...
GÁZÁRTÁMOGATÁS, FŰTÉSTÁMOGATÁS, PÉNZ FŰTÉSSZÁMLÁRA! ITT VAN MINDEN HIVATALOS TUDNIVALÓ AZ IGÉNYLÉSHE...