ÍGY JÁRHAT ÉVENTE 42 NAP, AZAZ TÖBB MINT 8 HÉT FIZETT SZABADSÁG ÖNNEK IS! MEGMUTATJUK PONTOSAN MI KELL HOZZÁ! ÚJ SZABÁLYOK LÉPTEK ÉLETBE, AMIRŐL KEVESEN TUDNAK! FONTOS TUDNIVALÓK A MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVÉBŐL! >>>

Hirdetés:

20 nap az alapszabadság Magyarországon, ehhez jón hozzá életkor és a gyerekek után járó pótszabadság. Először 25 évesen kapunk plusz egy napot, majd 28 és 31 évesen még egyet-egyet, ezután pedig két évente nő plusz egy nappal a kivehető szabadság, egészen 45 éves korig, amikor elérjük a plusz tízes szintet. A gyerekek száma alapján legfeljebb 7 nap jár (ha van legalább három gyerekünk), 2 gyerek után plusz 4 nap, 1 gyerek után pedig plusz 2 nap jár.Vannak azonban speciális esetek is, például, ha föld alatti munkát végzünk, akkor 5 plusz nap jár. Ez alapján könnyen ki lehet számolni, hogy egy három gyerekes, 45 éves bányász, minden más körülményt figyelmen kívül hagyva, a gyerekek száma, az életkora és a föld alatti munkavégzés miatt összesen 20+10+7+5 napot lehet egy évben fizetett szabadságon, ami 42 nap, tehát hetekre lebontva, több mint 8 hét. Részletek a HR Portálon cikkében.-írja apenzcentrum.hu

WRITER

Alapszabadság mértéke 2017-ben:

Az az alapszabadság, amely minden teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalót változatlanul megillet, 20 nap.
Ehhez adódnak hozzá a pótszabadságok.

Pótszabadság mértéke, jogcímei 2017-ben:

– munkavállaló életkora (25 éves kortól+1, majd 3 évenként+1 nap 45 éves korig. ) -táblázat a részletes leíró részben
– 16 évesnél fiatalabb gyermekek száma (2, 4 illetve 7nap.) – táblázat a részletes leíró részben
– fogyatékkal élő gyermekek száma ( 2nap/gyermek)
– apaszabadság gyerek születésekor ( 5 illetve 7 nap)
– legalább 50%-os egészségkárosodás (5 nap)
-18 év alatti munkavállaló (5 nap)
– föld alatt dolgozó (5 nap)
– ionizáló sugárzású munkahely ( 5 nap)

Hirdetés:

A tört évre vonatkozó arányosítási szabály alapján annak a munkavállalónak, akinek a munkaviszonya év közben szűnik meg illetve év közben kezdődik, csak az adott munkahelyen eltöltött időnek megfelelő mértékű szabadság jár.

Új szabály 2017-ben, hogy a diákmunkában résztvevőket is fizetett szabadság illeti meg a munkában töltött napok alapján.
Tömören összefoglalva azt mondhatjuk, hogy minden 13 feladatteljesítéssel érintett nap után jár minimum 1 fizetett szabadság nap. (Azért “minimum” mert az életbe lépő jogszabályok pontos értelmezése körül a munkaügyi szakemberek körében is tapasztalható némi bizonytalanság, főleg a pótszabadság témakörében.)
Részletek a bővebb rész utolsó bekezdésében olvashatók.

Szabadság kiadása 2017-ben:

A szabadság kiadásának 3 fontos szabálya van.

– 7 nap szabadságot akkor kell kiadni, amikor a munkavállaló kéri.
– évente egyszer 14 nap egybefüggő szabadság jár (munkaszüneti napokkal együtt értendő)
– 15 nappal korábban értesíteni kell a másik felet

Forrás : penzcentrum.hu, mosthallottam.hu