MOST JÖTT AZ MTI KÖZLEMÉNY! TÖMEGES MÉRGEZÉSRE FIGYELMEZTETNEK A MENTŐSÖK ÉS A TŰZOLTÓK! ITT A HIVATALOS KÖZLEMÉNY – 20 PERCE JELENT MEG!

Hirdetés:

MOST JÖTT AZ MTI KÖZLEMÉNY! TÖMEGES MÉRGEZÉSRE FIGYELMEZTETNEK A MENTŐSÖK ÉS A TŰZOLTÓK! ITT A HIVATALOS KÖZLEMÉNY – 20 PERCE JELENT MEG!

Fontos, adott esetben életet menthet a fűtőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése – hangsúlyozták a fűtési szezon közeledtével a kéményseprők, a tűzoltók és a mentők szakszervezeteinek vezetői közös sajtótájékoztatójukon hétfőn Budapesten.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke kiemelte, a lakástüzek, kéménytüzek, gázmérgezések leggyakoribb kiváltó oka az, hogy a tulajdonosok elmulasztják a fűtőberendezések és a kémények karbantartását. Azt ajánlotta a lakástulajdonosoknak, hogy évente mindenki egy-két alkalommal ellenőriztesse szakemberrel a nyílt égésterű fűtőberendezéseket, illetve a kéményeket.

Hozzátette: sokszor azért következik be baleset, a többi között szén-monoxid-mérgezés, mert a nagy hidegben a lakók eltömítik azokat a légbeeresztő elemeket, amelyek alkalmazását a jogszabályok is előírják.
Illés István, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének alelnöke a gázmérgezés, elsősorban a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire hívta fel a figyelmet. Közlése szerint a gáz azért különösen veszélyes, mert színtelen, szagtalan, így nem érzékelhető, ám számos esetben halált okoz.

Hirdetés:

Példaként említette, hogy míg 2012-ben 192 mérgezést és 14 halálesetet regisztráltak, addig 2014-ben már 430 mérgezés és 12 haláleset történt. 2015-ben pedig csak decemberben több mint 30 mérgezéses eset volt.
Azt javasolta, hogy a lakástulajdonosok szerezzenek be szén-monoxid-érzékelő berendezést, azt megelőzően pedig kérjék ki szakember véleményét.

Illés István fontosnak nevezte azt is, hogy a mentők hívásakor a telefonálók közöljék a tüneteket, ugyanis a szakemberek akár telefonon is tudnak újraélesztést irányítani, ami életmentő lehet.

Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke arról szólt, hogy a legtöbb tűzesetet a tüzeléstechnikai eszközök nem megfelelő használata okozza, illetve az, hogy főleg vidéken hulladékot, például PET-palackokat is elégetnek a kazánokban, kandallókban. Ez utóbbiak égésterméke lerakódik a kéményben és begyulladhat, berobbanhat, ami kéménytüzet, sőt az épület leégését is okozhatja.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy elektromos fűtés esetén, főleg a régebben épült házakban, a vezetékek túlterheltsége miatt is keletkezhet tűz.

Forrás : MTI

WRITER

Hasonló cikkek >>>>>

100 EZER FORINT EGYÖSSZGŰ PÉNZTÁMOGATÁST KAPHATNAK SOKAN AZ ÖNKORMÁNYZATTÓL CSAK SAJNOS NEM IS TUDNA...
NAGY VÁLTOZÁS A TESCO-NÁL - ITT A BEJELENTÉS!
KIEMELT KÖZLEMÉNYT ADTAK KI! ÉRINTI A VIZET, ÁRAMOT, GÁZT, TÁVHŐT! ÖN IS TÁJÉKOZÓDJON, MERT HA ÉRIN...
CSEKKESEK FIGYELEM! 1000 FORINTOS KÉSEDELMI KAMATOT VARRNAK PILLANATOK ALATT A NYAKATOKBA! MÉG KEVES...
NYUGDÍJASOK FIGYELEM! OLYNA TÁMOGATÁST KAPNAK A NYUGDÍJASOK, AMIVEL A REZSIJÜKET FIZETHETIK MAJD KI!...
FONTOS! TÖBB EZER MAGYAR HÁZTARTÁSNAK JÁR VISSZA PÉNZ MERT TÚLSZÁMLÁZTÁK A CSEKKEKET! UTALÁSSAL KAP...
MEGVAN A DÁTUM - HAMAROSAN INDUL AZ ÁTFOGÓ PANELPROGAM! VISSZABONTÁS, FELÚJÍTÁS, SZIGETELÉS, FELSŐBB...
VIGYÁZAT! HA ILYEN AUTÓJA VAN, AKKOR MOSTANTÓL ELLENŐRIZHETI A RENDŐRSÉG! ITT VANNAK A RÉSZLETES TU...