VIGYÁZAT! HA TELKE VAN, AKKOR EZ A DÖNTÉS ÖNT IS ÉRINTI! OLYAN FONTOS DÖNTÉST HOZOTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG, AMIRŐL ÉRDEMES TUDNIA! ITT VANNAK A RÉSZLETEK >>>

Hirdetés:

Az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta:
Kizárólag kártalanítás mellett jegyezhető be szolgalmi jog a vezetékre, abban az esetben, ha kiderül, hogy a telek alatt vízvezeték húzódik, de arról a tulajdonos nem tudott, a határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.
A per előzménye: a szülők még 2000-ben egy telket vásároltak, amelyet a gyermeküknek ajándékozták később. Sem az eladó nem tudott arról, hogy a telek alatt vízvezeték húzódik, sem az ajándékozó szülők.

Az, hogy vízvezeték húzódik a telek alatt csak már akkor derült ki, amikor a vízvezetési szolgalmat jegyeztetett be a telekre a helyi önkormányzat. A vízmű állítása szerint a cső már ott volt a 70-es években is, csak valamiért nem szerepelt az ingatlan nyilvántartásban.

A tulajdonos a per során azt kifogásolta, , hogy a védősáv miatt a vezeték felett sem épületet nem lehet felhúzni, sem fa nem telepíthető, ennek következtében nullára csökkent a telkének az értéke, mert szinte az egész telekre kiterjed a védősáv.

Erre az esetre megtiltja a kártalanítást, a víziközmű-szolgáltatásról szóló, 1911-ben hozott törvény, ezért fordult a vízügyi hatósághoz a tulajdonos, amely szerv ugyancsak elutasította a kártalanítási kérelmét. Ezután a tulajdonos fellebbezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, ott is elutasították, így most már a bíróságon keresi az igazát.

A bíró megállapította, hogy ebben az esetben sérül a tulajdonhoz fűződő jog és kérte a vonatkozó jogszabály megmásítását az Alkotmánybíróságtól.

A bíró szerint : “a közérdekű szolgalom utólagos megállapításának szükségessége, egy korábbi rendezetlen jogi helyzet okán nem vitatható el. Azonban a víziközműtörvény azon rendelkezés, miszerint utólagos vízvezetési szolgalom megállapítása esetén a tulajdonos nem élhet kártalanítás iránti igényével, sérti – a jogállamiság elvén keresztül – a tulajdonhoz való jogot is. Az utólagos megállapítással a hatóság egy jogot konstituált. A bíróság megítélése szerint egy magánfél tulajdonjog gyakorlásának teljességéhez fűződő jogát – kártalanítás nélkül – nem korlátozhatja az állam.”

Hirdetés:

Az Alkotmánybíróság is egyetértett ezzel:
…alkotmányosan a tulajdonos tulajdonosi pozícióját hátrányosabbá tevő, a tulajdonos számára tényleges, pénzben is kifejezhető hátrányt okozó jogszabályi előírások esetén a jogalkotó biztosítani köteles az értékgaranciát, vagyis a korlátozással arányos kártalanítást köteles előírni. A jelen ügyben vizsgált rendelkezés nemhogy nem ír elő ilyen kártalanítási kötelezettséget, hanem kifejezetten megtiltja azt, és ezzel alkotmányos indok nélkül okoz kárt a tulajdonosnak.

Egy korábbi határozatára hivatkozott az Ab, ahol a telek tulajdonosa tudott a telke alatt húzódó gázcsőről, így természetesen nem is járt kártalanítás neki, mert csak azt jelentette a bejegyzett szolgalmi jog, hogy bekerült az ingatlannyilvántartásba, amiről a tulajdonos addig is tudott.
Teljesen más a helyzet akkor, ha nem tudott a vezetékről a tulajdonos , és csak akkor derül ki annak ottléte, amikor a szolgalmat bejegyzik. Ilyenkor csökken a telek használhatósága, és ezzel együtt az értéke is. Ezért úgy változtatta meg az Ab a kártalanítás tilalmáról szóló részt a törvényben, hogy :
lehetővé teszi annak vizsgálatát az eljáró bíróság számára , hogy tudott-e a tényleges helyzetről a szolgalmi jog kötelezettje, azaz ingatlan tulajdonosa. Akkor nyílik meg a kártalanítás lehetősége, ha a szolgalom jogosultja, jelen esetben az önkormányzat, nem bizonyítja, hogy a kötelezett tudott a vízvezeték létéről.

írja a napi.hu.

Amin

Hasonló cikkek >>>>>

TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS! JANUÁRTÓL MINDEN 18 ÉV FELETI MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRNAK BE KELL FIZETNIE EZT A KÖZEL 8...
CSALÁDOK, EGYEDÜLÁLLÓK FIGYELEM! 800 EZRET SPÓROLHATSZ EZZEL A LEVÉLLEL! 800 EZER FORINTOT ÉR EZ A L...
PANELBAN ÉLŐK FIGYELEM! EZT EL KELL INTÉZNETEK LEGKÉSŐBB 2017. DECEMBER 31-IG! TÁJÉKOZÓDJATOK, MERT ...
JÓ HÍRT JELENETTTEK BE! TÖBB PÉNT KAP, AKI CSALÁDTAGOT, ROKONT, HOZZTÁARTOZÓT ÁPOL OTTHON! TÖBB PÉNZ...
VIGYÁZAT! EZEK AZ ORSZÁGRÉSZEKEN MA 1 HAVI ESŐ IS LEESHET! KÉSZÜLJÖN FEL RÁ! MÁSHOL VIHAROS SZÉLRE F...
12 MEGYÉRE FIGYELMEZTETÉST ADTAK KI HOLNAPRA! LESZ AHOL EGÉSZ NAP VACAK IDŐ LESZ! TÁJÉKOZÓDJ, MIELŐT...
FIGYELEM! FONTOS TÁJÉKOZTATÓ ÉRKEZETT AZ ÓRAÁTÁLLÍTÁSSAL KAPCSOLATBAN! ITT A HIVATALOS KÖZLEMÉNY >...
EZZEL A DÖNTÉSSEL JÓL JÁRNAK A GÁZZAL FŰTŐK! VÉGRE EGYSZER MINDNEKINEK ELŐNYÖS DÖNTÉST HOZTAK! ILYEN...