VIGYÁZAT! HA TELKE VAN, AKKOR EZ A DÖNTÉS ÖNT IS ÉRINTI! OLYAN FONTOS DÖNTÉST HOZOTT AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG, AMIRŐL ÉRDEMES TUDNIA! ITT VANNAK A RÉSZLETEK >>>

Hirdetés:

Az Alkotmánybíróság (Ab) kimondta:
Kizárólag kártalanítás mellett jegyezhető be szolgalmi jog a vezetékre, abban az esetben, ha kiderül, hogy a telek alatt vízvezeték húzódik, de arról a tulajdonos nem tudott, a határozat a Magyar Közlönyben jelent meg.
A per előzménye: a szülők még 2000-ben egy telket vásároltak, amelyet a gyermeküknek ajándékozták később. Sem az eladó nem tudott arról, hogy a telek alatt vízvezeték húzódik, sem az ajándékozó szülők.

Az, hogy vízvezeték húzódik a telek alatt csak már akkor derült ki, amikor a vízvezetési szolgalmat jegyeztetett be a telekre a helyi önkormányzat. A vízmű állítása szerint a cső már ott volt a 70-es években is, csak valamiért nem szerepelt az ingatlan nyilvántartásban.

A tulajdonos a per során azt kifogásolta, , hogy a védősáv miatt a vezeték felett sem épületet nem lehet felhúzni, sem fa nem telepíthető, ennek következtében nullára csökkent a telkének az értéke, mert szinte az egész telekre kiterjed a védősáv.

Erre az esetre megtiltja a kártalanítást, a víziközmű-szolgáltatásról szóló, 1911-ben hozott törvény, ezért fordult a vízügyi hatósághoz a tulajdonos, amely szerv ugyancsak elutasította a kártalanítási kérelmét. Ezután a tulajdonos fellebbezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz, ott is elutasították, így most már a bíróságon keresi az igazát.

A bíró megállapította, hogy ebben az esetben sérül a tulajdonhoz fűződő jog és kérte a vonatkozó jogszabály megmásítását az Alkotmánybíróságtól.

A bíró szerint : “a közérdekű szolgalom utólagos megállapításának szükségessége, egy korábbi rendezetlen jogi helyzet okán nem vitatható el. Azonban a víziközműtörvény azon rendelkezés, miszerint utólagos vízvezetési szolgalom megállapítása esetén a tulajdonos nem élhet kártalanítás iránti igényével, sérti – a jogállamiság elvén keresztül – a tulajdonhoz való jogot is. Az utólagos megállapítással a hatóság egy jogot konstituált. A bíróság megítélése szerint egy magánfél tulajdonjog gyakorlásának teljességéhez fűződő jogát – kártalanítás nélkül – nem korlátozhatja az állam.”

Hirdetés:

Az Alkotmánybíróság is egyetértett ezzel:
…alkotmányosan a tulajdonos tulajdonosi pozícióját hátrányosabbá tevő, a tulajdonos számára tényleges, pénzben is kifejezhető hátrányt okozó jogszabályi előírások esetén a jogalkotó biztosítani köteles az értékgaranciát, vagyis a korlátozással arányos kártalanítást köteles előírni. A jelen ügyben vizsgált rendelkezés nemhogy nem ír elő ilyen kártalanítási kötelezettséget, hanem kifejezetten megtiltja azt, és ezzel alkotmányos indok nélkül okoz kárt a tulajdonosnak.

Egy korábbi határozatára hivatkozott az Ab, ahol a telek tulajdonosa tudott a telke alatt húzódó gázcsőről, így természetesen nem is járt kártalanítás neki, mert csak azt jelentette a bejegyzett szolgalmi jog, hogy bekerült az ingatlannyilvántartásba, amiről a tulajdonos addig is tudott.
Teljesen más a helyzet akkor, ha nem tudott a vezetékről a tulajdonos , és csak akkor derül ki annak ottléte, amikor a szolgalmat bejegyzik. Ilyenkor csökken a telek használhatósága, és ezzel együtt az értéke is. Ezért úgy változtatta meg az Ab a kártalanítás tilalmáról szóló részt a törvényben, hogy :
lehetővé teszi annak vizsgálatát az eljáró bíróság számára , hogy tudott-e a tényleges helyzetről a szolgalmi jog kötelezettje, azaz ingatlan tulajdonosa. Akkor nyílik meg a kártalanítás lehetősége, ha a szolgalom jogosultja, jelen esetben az önkormányzat, nem bizonyítja, hogy a kötelezett tudott a vízvezeték létéről.

írja a napi.hu.

Amin

Hasonló cikkek >>>>>

INGYEN ELVIHETŐ MŰKÖDŐ PANASONIC TV, HIFI TORONY, KONYHABÚTOR, SZOBABÚTOR, MOSÓGÉP, HŰTŐ, KANAPÉ! RÉ...
FIGYELEM ÚJ SZABÁLYOZÁS- DOLGOZÓK FIGYELEM! EBBEN A 4 ESETBEN ALANYI JOGON JÁR ÖNNEK A BENZINPÉNZ! M...
FONTOS! MINDEN MAGYAR BANKKÁRTYÁNÁL FONTOS VÁLTOZÁS LÉP ÉLETBE MÉG IDÉN SZEPTEMBERBEN! MÉG BIZTOS, H...
GÁZZAL FŰTŐK FIGYELEM! ORSZÁGOS KÖZLEMÉNY MINDEN GÁZZAL FŰTŐNEK! 2 MILLIÓ ÉRINTETT! HA EZT TAPASZTAL...
2 MILLIÓ MAGYAR ÉRINTETT! FIGYELMEZTETÉST ADTAK KI A FOGORVOSOK >> HA VÉRZIK AZ ÍNYE, ÉGŐ ÉRZ...
VIGYÁZAT! HIVATALOSNAK TŰNŐ LEVELET DOBÁLNAK A POSTALÁDÁKBA! HA ÖN IS MEGKAPJA ÉS EZ A SZÖVEG VAN BE...
EZ ÓRIÁSI! 3 ÚJ FUNKCIÓ JÖTT MÁTÓL A VIBERBE ÉS EGYIK JOBB, MINT A MÁSIK! AZONNAL AKTIVÁLD ŐKET A M...
INGYEN ELVIHETŐ MŰSZAKI CIKKEK, ELEKTRONIKAI CIKKEK - TÉVÉK, HŰTŐK, TELEFONOK, MONITOROK! MŰKÖDŐKÉPE...